Parijs / Bezienswaardigheden / Panthéon Parijs

Panthéon Parijs

De prachtige graftombe bezoeken & Tickets Panthéon

Panthéon Parijs

Alles over het bezoeken van het Panthéon, de prachtige graftombe in het centrum van Parijs. Praktisch informatie over de geschiedenis, openingstijden, crypte en online tickets van het grafmonument vindt u op prachtigparijs.nl.

Panthéon Tickets & Info

Adres: Place du Panthéon, 75005 Parijs
Metro: Halte Cardinal Lemoine (lijn 10)
Tickets:

Hoe koopt u Tickets voor het Panthéon in Parijs?

  • Tickets Panthéon vanaf € 11,50 (Reserveer online)
  • Combitickets Panthéon en Les Invalides vanaf €22,95 (Reserveer online)
  • 0 t/m 24 jaar gratis entree voor EU-inwoners
Geopend: Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00u
Zondag gesloten
Gesloten: 1 januari, 1 mei, 1 & 11 november en 25 december

Oorspronkelijk was het Panthéon een basiliek, gebouwd ter ere van de beschermheilige van de stad Parijs. Echter na de Franse revolutie (eind achttiende eeuw) werd besloten om de religieuze functie van het gebouw te laten vervallen. Het Panthéon werd toen hernoemd tot tempel van de Franse wetenschap. Tegenwoordig staat het Panthéon bekend als de laatste rustplaats van bekende Franse generaals, geestelijken, politici, schrijvers en wetenschappers.

Panthéon Parijs bezoeken

Het Panthéon bevindt zich in het vijfde arrondissement van Parijs, centraal gelegen in de karakteristieke wijk Quartier Latin. In de crypte van het Panthéon vindt u de graven van meer dan zeventig belangrijke persoonlijkheden uit de Franse geschiedenis, waaronder de Franse schrijver Victor Hugo en de beroemde Franse wetenschapster Marie Curie.

Panthéon bezoeken & Tickets

Het Panthéon is een iets minder bekende bezienswaardigheid in Parijs, maar zeker de moeite van een bezoek waard! Het interieur van de voormalige basiliek is prachtig en de crypte met de vele graftmonumenten is indrukwekkend. Voor toegang tot het Panthéon heeft u een toegangsbewijs nodig.

Pantheon ParijsPanthéon graftombe in Parijs bezoeken
Tickets Pantheon ParijsSlinger van Foucault in het Panthéon Parijs

Geschiedenis Panthéon

Met de bouw van het Panthéon werd omstreeks 1750 begonnen. Dit was in opdracht van de Franse koning Lodewijk XV. De architect van de basiliek was Jacques Germain Soufflot. Hij liet zich in zijn ontwerp sterk inspireren door het Pantheon in Rome, vandaar dat de Parijse basiliek ook de naam Panthéon kreeg. De bouw van de grote basiliek nam bijna veertig jaar in beslag. In 1789 werd de kerk voltooid. In datzelfde jaar begon ook de Franse revolutie. Aan het einde van de Franse revolutie werd besloten om het Panthéon om te dopen tot Baken van de Franse wetenschap. In het kader daarvan werden er bekende Franse wetenschappers en schrijvers in de crypte begraven. Sinds 1995 treft u in het Panthéon ook de graven van vijf bekende Françaises.

Slinger van Foucault

Mogelijk heeft u weleens gehoord van de term De Slinger van Foucault. Deze slinger verwijst naar een mechanisme dat is ontworpen door de Franse wetenschapper Léon Foucault. Hij hing de slinger in 1851 in de koepel van het Panthéon om te bewijzen dat de aarde om haar eigen as draait. Sedert 1855 bevindt de originele slinger zich in Musée des arts en Métiers in Parijs. Sinds 1995 hangt er in het Panthéon een kopie van de befaamde slinger.


Video: Panthéon Parijs

 


Hoe komt u bij het Panthéon?

De metro is een handige en vlotte manier om de prachtige graftombe te bezoeken. Het Panthéon is te bereiken via lijn 10 – halte Maubert-Mutalité.

Pantheon Paris