Parijs / Bezienswaardigheden / Notre-Dame Parijs

Notre-Dame Parijs

De kathedraal is tot 2024 gesloten

Notre-Dame Parijs

Alles over het bezoeken van Notre-Dame, de geliefde Onze Lieve Vrouwe kathedraal in Parijs. Praktische informatie over de kathedraal vindt u op prachtigparijs.nl.

Info Notre-Dame

Adres: 6 Parvis Notre-Dame - Place John Paul II, 75004 Parijs
Metro: Halte Cité (lijn 4) of halte Saint-Michel (lijn 4)
Tickets:

De kathedraal is helaas tot 2024 niet te bezoeken vanwege een grote brand op 15 april 2019

De bekendste kathedraal wereldwijd is de Notre-Dame. In de kathedraal van Parijs treft u drie belangrijke relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stukje van het kruis en één van de nagels van de kruisiging. Deze heilige voorwerpen kunt u bezoeken in de schatkamer van Notre-Dame. De schatkamer is toegankelijk voor publiek, hiervoor is een toegangsbewijs nodig.

Notre-Dame bezoeken

Notre-Dame heeft een indrukwekkend formaat. De kathedraal is 130 meter lang, 69 meter breed en het gewelf is 35 meter hoog. De kathedraal biedt plaats aan 9000 bezoekers. De hoogste toren van Notre-Dame is 90 meter hoog. De twee torens aan de voorzijde van de kathedraal zijn beiden 69 meter hoog en tellen ruim 400 treden. De torens kunnen beklommen worden, hiervoor is een toegangsbewijs nodig. Het gebruik van een foto/videocamera is toegestaan in Notre-Dame.

Tickets Notre-Dame in ParijsVoorzijde Notre-Dame - stock.adobe.com
Notre-Dame in Parijs bezoekenInterieur Notre-Dame - stock.adobe.com

Notre-Dame bezoeken & Tickets

Notre-Dame is behalve de bekendste, ook de drukst bezochte kathedraal ter wereld met een bezoekersaantal van 13,5 miljoen per jaar. Toegang tot de kathedraal is gratis. Voor toegang tot de torens (aan de voorzijde van de kathedraal) en toegang tot de schatkamer is een toegangsbewijs nodig. De gemiddelde wachttijd voor toegang tot de torens kan in het hoogseizoen oplopen tot ruim een uur.

Geschiedenis Notre-Dame

1163 is het startjaar van Notre-Dame. In dat jaar begon men met de bouw van de kathedraal. De opdracht tot de bouw van Notre-Dame kwam vanuit Bisschop Maurice de Sully. De eerste steen van de nieuwe kathedraal werd in 1163 gelegd door Paus Alexander III. Ruim 180 jaar later, in 1345, werd de kathedraal voltooid. Van oudsher is Notre-Dame het centrale punt van Parijs. De kathedraal ligt namelijk op het eiland Île de la Cité, dit eiland ligt in het midden van Parijs en dient als nulpunt van de stad. Alle afstanden vanuit Parijs worden vanaf daar berekend.

Indeling Notre-Dame

De voorgevel van de kathedraal bestaat uit vier delen. Op het onderste deel van de gevel ziet u drie portalen met afbeeldingen gerelateerd aan het verhaal van Christus. Het 2e deel van de gevel wordt de koningsgalerij genoemd, hierop staan de koningen van Judea en Israël afgebeeld. Op het 3e deel van de gevel treft u het roosvenster van Notre-Dame hierop staan Maria, Christus en engelen afgebeeld. De bovenste laag van de kathedraal bestaat uit de galerij en de twee torens.

Als u de kathedraal binnenkomt ziet u de grote pilaren die het middenschip van de kathedraal dragen, ook ziet u het hoofdaltaar en het koor. Het koor van Notre-Dame stamt uit de 17e eeuw en is gewijd aan de maagd Maria. Aan de rechterzijde van de kathedraal treft u kapelletjes waarin verschillende kunstwerken te zien zijn.

Het orgel van Notre-Dame is een bezienswaardigheid op zich. Dit orgel bestaat uit meer dan 7000 pijpen en is gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll. Wereldwijd zijn er maar een paar orgellisten die het grote orgel van Notre-Dame mogen bespelen. Het grote orgel wordt bespeeld tijdens een beperkt aantal kerkmissen per jaar. Tijdens andere missen wordt het kleinere orgel gebruikt.

In de toren aan de noordzijde van Notre-Dame bevinden zich meerdere klokken (bellen). De klokken hebben ieder hun eigen naam en gewicht. Klok Denise-David is de lichtste klok en weegt ruim 750 kilo en klok Agélique-Francoise is de zwaarste klok met een gewicht van ruim 1900 kilo. In de zuidertoren hangt de oudste kok van de kathedraal, de Emmanuel klok.

Video: Notre-Dame Parijs

 


Hoe komt u bij Notre-Dame?

De metro is een handigste en vlotte manier om Notre-Dame te bezoeken. De kathedraal is te bereiken via lijn 4 – halte Cité of halte Saint-Michel.

Bij Notre-Dame bevindt zich een halte voor de Hop on Hop off bussen van Parijs. Klik hier voor extra informatie.

Bij Notre-Dame bevindt zich tevens een halte voor de Hop on Hop off bootjes van Parijs. Klik hier voor extra informatie.

Notre-Dame Parijs