Parijs / Bezienswaardigheden / Notre-Dame Parijs

Notre-Dame Parijs

De kathedraal is tot 2024 gesloten

Notre-Dame Parijs

Alles over het bezoeken van de Notre-Dame, de geliefde Onze Lieve Vrouwe kathedraal in Parijs. Praktische informatie over de kathedraal vindt u op prachtigparijs.nl.

Info Notre-Dame

Adres: 6 Parvis Notre-Dame - Place John Paul II, 75004 Parijs
Metro:
  • Metrolijn 4 - Halte Cité
  • Metrolijn 4 - Halte Saint-Michel
Tickets:

De prachtige kathedraal is tot 2024 niet te bezoeken vanwege de grote brand van 15 april 2019

In 2019 kwam de geliefde kathedraal in het nieuws vanwege een grote brand. De brand ontstond (laat in de middag) op 15 april 2019 in de dakstoel van het hoofdschip. De flinke hoogte waarop de brand uitbrak, maakte het voor de brandweer lastig om het vuur snel te blussen. Gedurende de brand ging het dak in vlammen op en is de vlieringtoren ingestort. Het duurde uiteindelijk tot de volgende ochtend voordat de brand onder controle was.

Tijdens de brand is een gedeelte van het interieur van de Notre-Dame verloren gegaan. Gelukkig is het gelukt om een groot aantal kunstwerken en religieuze relikwieën te beschermen tegen de brand. Zo zijn de doornenkroon van Christus en het dertiende eeuwse gewaad van Lodewijk IX gespaard gebleven. Het beroemde grote orgel van de Notre-Dame was weliswaar onder roet en stof bedekt, maar heeft verder geen schade. Het kleinere orgel, waarop dagelijks werd gespeeld, is door bluswater beschadigd geraakt.

Vanwege de herstelwerkzaamheden blijft de kathedraal in ieder geval tot 2024 gesloten voor bezoekers.

Notre-Dame voor 15 april 2019

De bekendste kathedraal wereldwijd is de Notre-Dame. In dé kathedraal van Parijs treft u drie belangrijke relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stukje van het kruis en één van de nagels van Zijn kruisiging. Die heilige voorwerpen kunt u bezoeken in de schatkamer van de Notre-Dame. De schatkamer is toegankelijk voor publiek, hiervoor is een toegangsbewijs nodig.

Notre-Dame Parijs bezoeken

Notre-Dame heeft een indrukwekkend formaat. De kathedraal is 130 meter lang, 69 meter breed en het gewelf is 35 meter hoog. De kathedraal biedt plaats aan 9000 mensen. De hoogste toren van de Notre-Dame is 90 meter hoog. De twee torens aan de voorzijde van de kathedraal zijn beiden 69 meter hoog en tellen ruim 400 treden. De torens kunnen beklommen worden, hiervoor is een toegangsbewijs nodig. Het gebruik van een foto/videocamera is toegestaan in de Notre-Dame.

Notre-Dame bezoeken & Tickets

Notre-Dame is behalve de bekendste, ook de drukst bezochte kathedraal ter wereld met een bezoekersaantal van 13,5 miljoen mensen per jaar. Toegang tot de kathedraal is gratis. Voor toegang tot de torens (aan de voorzijde van de kathedraal) en toegang tot de schatkamer is een toegangsbewijs nodig. De gemiddelde wachttijd voor toegang tot de torens kan in het hoogseizoen oplopen tot meer dan één uur.

Tickets Notre-Dame in ParijsVoorzijde van de Notre-Dame Parijs
Notre-Dame in Parijs bezoekenInterieur van kathedraal Notre-Dame

Geschiedenis Notre-Dame

1163 is het startjaar van de Notre-Dame. In dat jaar begon men met de bouw van de kathedraal. De opdracht voor de bouw van de Notre-Dame kwam vanuit Bisschop Maurice de Sully. De eerste steen van de nieuwe kathedraal werd in 1163 gelegd door Paus Alexander III. Ruim 180 jaar later, in 1345, werd de kathedraal voltooid. Van oudsher is de Notre-Dame het centrale punt van Parijs. De kathedraal ligt namelijk op het eiland Île de la Cité, dit eiland ligt in het midden van Parijs en dient als hét nulpunt van de stad. Alle afstanden vanuit Parijs worden vanaf dit punt berekend.

Indeling Notre-Dame

De voorgevel van de kathedraal bestaat uit vier delen. Op het onderste deel van de gevel ziet u drie portalen met afbeeldingen gerelateerd aan het verhaal van Christus. Het tweede gedeelte van de gevel wordt de koningsgalerij genoemd, hierop staan de koningen van Judea en Israël afgebeeld. Op het derde deel treft u het roosvenster van de Notre-Dame hierop staan Maria, Christus en engelen afgebeeld. De bovenste laag van de kathedraal bestaat uit de galerij en de twee torens.

Als u de kathedraal binnenkomt ziet u de grote pilaren die het middenschip van de kathedraal dragen, ook ziet u het hoofdaltaar en het koor. Het koor van de Notre-Dame stamt uit de zeventiende eeuw en is gewijd aan de maagd Maria. Aan de rechterzijde van de kathedraal treft u kapelletjes waarin verschillende kunstwerken te zien zijn. Het grote orgel van de Notre-Dame is één van de bezienswaardigheden van de kathedraal. Het prachtige orgel bestaat uit meer dan 7000 pijpen en is gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll. Wereldwijd zijn er maar een paar orgellisten die dit orgel mogen bespelen. Het orgel wordt bespeeld tijdens een beperkt aantal kerkmissen per jaar. Tijdens de andere missen wordt het kleinere orgel gebruikt.

In de toren aan de noordzijde van Notre-Dame bevinden zich meerdere luidklokken. De klokken hebben een eigen naam en gewicht. Luidklok Denise-David is de lichtste klok en weegt 750 kilo. Luidklok Agélique-Francoise is de zwaarste, met een gewicht van ruim 1900 kilo. In de zuidertoren hangt de oudste luidklok van de kathedraal: de Emmanuel.


Video: Notre-Dame Parijs

 


Hoe komt u bij de Notre-Dame?

De metro is een handigste en vlotte manier om de Notre-Dame te bezoeken. De kathedraal is te bereiken via Metrolijn 4 – Halte Cité of Halte Saint-Michel.

Bij de Notre-Dame bevindt zich een halte voor de Hop on Hop off bussen van Parijs. Klik hier voor extra informatie.

Bij de Notre-Dame bevindt zich tevens een opstappunt voor de Hop on Hop off waterbus van Parijs. Klik hier voor extra informatie.

Notre-Dame Parijs