Parijs / Bezienswaardigheden / Louvre Parijs

Louvre Parijs

Het bekende kunstmuseum bezoeken & Tickets Louvre

Louvre Parijs

Alles over het bezoeken van het Louvre, het bekende kunstmuseum in Parijs waar u de Mona Lisa in het echt kunt zien. Praktische informatie over de geschiedenis, openingstijden en skip the line tickets van het museum vindt u op prachtigparijs.nl.

Tickets & info Louvre

Adres: Rue de Rivoli, 75001 Parijs
Metro: Halte Palais-Royal Musée du Louvre (lijn 1 of 7)
Tickets:

Skip-the-line tickets Louvre vanaf € 17,00 (Reserveer online)

Gereserveerd ticket Louvre incl. Seine cruise vanaf € 45,00 (Reserveer online)

Tip: Het Louvre wordt jaarlijks door 9 miljoen mensen bezocht. Het hoge bezoekersaantal zorgt voor flinke wachtrijen bij het museum. Wachttijden kunnen oplopen tot meer dan een uur. Het is daarom verstandig om vooraf een skip-the-line ticket te reserveren. Vergelijk de prijzen en beschikbaarheid bij onderstaande aanbieders:

Reserveer tickets

Geopend:

Maandag, donderdag, zaterdag & zondag van 09:00 tot 18:00u
Woensdag & vrijdag van 09:00 tot 21:45u
Dinsdag gesloten

Gesloten: 1 januari, 1 mei, 8 mei en 25 december
Handig: Onderstaand treft u een overzicht van populaire tickets voor een bezoek aan Parijs:

Het bekendste en grootste kunstmuseum van Parijs is het Louvre. In het Louvre treft u bekende meesterwerken als de Mona Lisa en de Venus van Milo, ook vindt u er werken van bekende Nederlandse meesters als Rembrandt en Vermeer.

Louvre bezoeken

Het Louvre is groot! Het heeft een oppervlakte van 160.106 m2 (iets meer dan 23 voetbalvelden) en biedt ruimte aan 35000 kunstwerken. Het is vrijwel onmogelijk om in één dag alle kunstwerken te bekijken. Bepaal daarom van te voren welke kunstwerken u graag wilt bezoeken. Het gebruik van een foto/videocamera is toegestaan in het Louvre, maar flitsers zijn verboden.

Tickets Louvre ParijsVoorzijde Louvre - stock.adobe.com
Bezoeken Louvre museum ParijsPlafond Louvre - stock.adobe.com

Louvre bezoeken & Tickets

Het kunstmuseum is niet alleen het bekendste maar ook het drukst bezochte museum wereldwijd, met een bezoekersaantal van 9 miljoen per jaar. Het hoge bezoekersaantal zorgt voor lange wachtrijen voor de ingang van het museum. Het is daarom verstandig om van te voren een skip-the-line ticket aan te schaffen. Wilt u nu alvast uw toegangsbewijs voor het Louvre bestellen? Klik dan hier voor extra informatie.

Geschiedenis Louvre

Oorspronkelijk is het Louvre gebouwd als een fort eind 12e begin 13e eeuw. Door de uitbreiding van het centrum van Parijs verloor het Louvre haar functie als fort en werd het in 1546 omgebouwd tot het hoofdverblijf van de Franse koninklijke familie. Nadat Lodewijk XIV in 1682 Versailles als het hoofdverblijf van de koninklijke familie koos, werd het Louvre in gebruik genomen als een paleis om de uitgebreide koninklijke (kunst)collectie tentoon te stellen. Gedurende de Franse revolutie werd het Louvre officieel een museum voor het tonen van Franse nationale meesterwerken.

In 1793 opende museum het Louvre haar deuren met een collectie van 537 schilderwerken. Ten tijde van Napoleon Bonaparte werd de collectie van het Louvre flink uitgebreid, in deze periode werden roemrijke kunstschatten waaronder de Venus van Milo aan de collectie toegevoegd.

Sinds de 16e eeuw is er iedere tijdsperiode aan het Louvre gebouwd en verbouwd. De laatste uitbreiding aan het museum zijn de opvallende glazen piramides, waarvan de grootste piramide de hoofdingang van museum vormt. Onder deze piramide bevindt zich nog een glazen piramide, dit is een kleinere omgekeerde replica van het bovenste exemplaar. De tweede piramide heeft tot doel daglicht door te laten en te verspreiden in het ondergrondse winkelcentrum Carrousel du Louvre. De winkels in Carrousel du Louvre zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 20:00u.

Indeling Louvre

U kunt het Louvre via drie ingangen binnenkomen. De hoofdingang bevindt zich bij de glazen piramide. Onder de glazen piramide (in het winkelcentrum Carrousel du Louvre) bevindt zich de 2e ingang. De 3e ingang (rustigste) bevindt zich aan het einde van de Denon Vleugel bij de Port des Lions.

Het Louvre is onderverdeeld in drie vleugels: Denon, Richelieu en Sully.

De collectie van het Louvre bestaat uit 35000 kunstwerken. De collectie is ingedeeld in acht categorieën, die lopen van werken uit de oudheid tot aan de eerste helft van de 19e eeuw.

De 8 categorieën van het Louvre zijn:

  1. Egyptische oudheden
  2. Oosterse oudheden
  3. Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
  4. Schilderkunsten westers (bestaande uit 3 categorieën: Franse|Italiaanse & Spaanse|Belgische, Duitse & Nederlandse schilders)
  5. Islamitische kunst
  6. Beeldhouwkunst
  7. Kunstvoorwerpen
  8. Grafische kunst

Drie kunstwerken die u niet mag missen zijn:

Mona Lisa

De Mona Lisa is het bekendste schilderij ter wereld en de bezienswaardigheid van het Louvre. Ze werd tussen 1503 en 1506 door Leonardo da Vinci geschilderd. De Mona Lisa is groot in naam en roem, maar qua formaat is ze niet bijzonder groot. Het schilderij is slechts 77cm lang en 53cm breed. U vindt de Mona Lisa in zaal Denon bij de Italiaanse & Spaanse schilders in hal 7.

Venus van Milo

De Venus van Milo is één van de beroemdste marmeren beeldhouwwerken ter wereld. Dit meesterwerk is waarschijnlijk vervaardigd rond 130 voor Christus. In 1820 werd het beeld gevonden in een boerenveld op het eiland Melos in de Cycladen. De Venus van Milo is voor velen het symbool van de eeuwige schoonheid. De Venus van Milo staat in zaal Sully bij de Griekse, Etruskische en Romeinse Oudheden in hal 16.

Kantwerkster van Vermeer

De kantwerkster van Vermeer is dan misschien niet zijn bekendste werk, maar zeker de moeite voor een bezoek waard. Het kunstwerk is gemaakt tussen 1669 en 1670 en is een van de kleinste schilderijen van Vermeer. Het schilderijtje is slechts 24,5 cm lang en 21 cm breed en schets het ideaal beeld van een vlijtige en deugdzame huisvrouw in de 17e eeuw. De kantwerkster hangt in zaal Richelieu bij de Belgische, Duitse en Nederlandse schilders in hal 38.


Video: Louvre Parijs

 


Hoe komt u bij het Louvre?

De metro is een handige en vlotte manier om het Louvre te bezoeken. Het museum is te bereiken via lijn 1 of lijn 7 – halte Palais Royal – Musée du Louvre.

Bij het Louvre bevindt zich een halte voor de Hop on Hop off bussen van Parijs. Klik hier voor extra informatie.

Bij het Louvre bevindt zich tevens een halte voor de Hop on Hop off bootjes van Parijs. Klik hier voor extra informatie.

Louvre Parijs