Parijs / Bezienswaardigheden / Catacombes de Paris

Catacomben Parijs

De ondergrondse begraafplaats bezoeken & Tickets Catacombes de Paris

Catacomben van Parijs

Alles over het bezoeken van de catacomben van Parijs, de 18e-eeuwse ondergrondse begraafplaats. Praktische informatie over de geschiedenis, openingstijden en voorrangstickets van de catacomben vindt u op prachtigparijs.nl.

Catacomben Parijs Tickets & Info

Adres: 1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Parijs
Metro:
  • Metrolijn 4 - Halte Denfert-Rochereau
  • Metrolijn 6 - Halte Denfert-Rochereau
Tickets:

Hoe koopt u tickets voor de catacomben in Parijs?

TIP: Per uur worden slecht 200 bezoekers toegelaten. Met name in het hoogseizoen kunnen tickets al enkele dagen vooraf uitverkocht zijn. Het is sterk aanbevolen voorafgaand aan uw bezoek (online) tickets te reserveren:

  • Tickets Catacombes de Paris vanaf € 35,00 (Reserveer online)
  • 0 t/m 17 jaar gratis entree
Geopend:
  • Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 20:30u
  • Maandag gesloten
Gesloten: 1 mei, 15 augustus
Tip: De gevoelstemperatuur in de Catacombes de Paris ligt een stuk lager. Het is daarom raadzaam om een jas mee te nemen.          

De catacomben zijn een verzameling van ondergrondse begraafplaatsen in Parijs. Eind achttiende eeuw waren de begraafplaatsen in het centrum van Parijs overvol geraakt. Hierdoor werd de oude kalksteengroeve onder de stad in gebruik genomen als opslagplaats voor de schedels en beenderen van 6 miljoen overleden Parijzenaren.

Catacomben Parijs bezoeken

De catacomben bestaan uit meerdere ondergrondse begraafplaatsen die via tunnels met elkaar verbonden zijn. Wist u dat het complete netwerk aan tunnels onder Parijs maar liefst ruim 290 kilometer lang is? Hedendaags zijn de Catacombes de Paris geopend voor bezoekers. De catacomben zijn enkel toegankelijk per trap, u daalt per trap 25 meter (130 treden) naar beneden af. U kunt vervolgens over een lengte van bijna 2 kilometer de catacomben bezoeken. Tijdens uw wandeling komt u op verschillende plaatsen kunstwerken tegen van opgestapelde schedels en beenderen.

Catacomben Parijs bezoeken & Tickets

Voor toegang tot de catacomben heeft u een toegangsbewijs nodig. De wachtrijen voor de catacomben kunnen lang zijn omdat er slechts 200 bezoekers per uur toegelaten worden. Het is daarom raadzaam van te voren een online toegangsbewijs te reserveren. Wilt u nu alvast uw online toegangstickets veiligstellen? Klik dan hier voor extra informatie.

Catacombes de Paris bezoekenGangenstelsel in de catacomben van Parijs
Tickets Catacomben van ParijsKunstwerk in Catacombes de Paris

Geschiedenis Catacombes de Paris

Rond 1780 werd Cimetière des Innocent (destijds dé begraafplaats binnen de stadsmuren van Parijs) gesloten. De beenderen en botten van daar begraven Parijzenaren werden geruimd en overgebracht naar de catacomben onder de stad. Vanaf 1785 werden ook de overige Parijse begraafplaatsen geruimd en ook de botten van die begraafplaatsen werden overgebracht naar de Catacombes de Paris. U kunt aan de plaquettes nog zien van welke begraafplaats(en) de beenderen afkomstig zijn. Mede doordat de botten door elkaar zijn gehusseld, zijn alle doden anoniem. Pas aan het einde van de Franse Revolutie zijn er ook botten ondergebracht van doden die nog geïdentificeerd zouden kunnen worden. Dit zijn de botten van politiek tegenstanders die onder de guillotine om het leven zijn gekomen.

Door de eeuwen heen zijn de catacomben van Parijs meermaals gebruikt als vluchtroute of als onderduikadres. Tegenstanders van de revolutionair Robespierre verscholen zich in de catacomben ten tijde van de Franse Revolutie. Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd het gangenstelsel deels gebruikt door het verzet. Vandaag de dag is er een route van 1.7 kilometer voor het publiek toegankelijk gemaakt. Ook in verschillende hedendaagse series en films zijn de Parijse catacomben als decor gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het tweede seizoen van de detective Lupin.


Tours & Tickets Catacomben Parijs


Video: Catacombes de Paris

 


Hoe komt u bij de Catacomben van Parijs?

De metro is een handige en vlotte manier om de Catacombes de Paris te bezoeken. De ondergrondse begraafplaatsen zijn te bereiken via Metrolijn 4 of 6 - Halte Denfert-Rochereau.

Catacomben van Parijs