Parijs / Bezienswaardigheden / Versailles Parijs

Versailles Parijs

Het paleis van Lodewijk XIV bezoeken & Tickets Versailles

Versailles Parijs

Alles over het bezoeken van Versailles, het prachtige paleis van Lodewijk XIV bij Parijs. Praktische informatie over de geschiedenis, openingstijden en (skip-the-line) tickets van het paleis vindt u op prachtigParijs.nl.

Tickets & info Versailles bezoeken

Adres: Place d'Armes, 78000 Versailles
Trein vanuit Parijs:

RER lijn C5 - vertrekstation Montparnasse Parijs, eindstation Versailles Château- Rive Gauche. (De treinreis duurt zo'n 40 minuten, het is vervolgens 15 minuten lopen naar Versailles). U kunt een treinreis naar Versailles hier boeken.

Bus: Wilt u met de bus naar Versailles? Bekijk dan deze tour.

Tickets:

Online ticket voor het paleis & paleistuinen vanaf € 18,00 (Reserveer online)

Skip-the-line Tickets incl. gids € 45,00 (Reserveer online)

Tip: Versailles wordt jaarlijks door 10 miljoen mensen bezocht. Het hoge bezoekersaantal zorgt voor flinke wachtrijen. Wachttijden kunnen oplopen tot meer dan 90 minuten. Het is daarom verstandig om vooraf een online ticket (overslaan wachtrij bij de kassa) of een skip-the-line ticket (overslaan wachtrijen bij de kassa & entree van het paleis) te reserveren:

Reserveer online ticket

Reserveer skip-the-line

Geopend:

Paleis Versailles
April t/m oktober - dinsdag t/m zondag geopend van 09:00 tot 18:30u
November t/m maart - dinsdag t/m zondag geopend van 09:00 tot 17:30u
Maandag gesloten

Tuinen Versailles
April t/m oktober - dinsdag t/m zondag geopend van 08:00 tot 20:30u
November t/m maart - dinsdag t/m zondag geopend van 08:00 tot 18:00u
Maandag gesloten

Gesloten: 1 januari, 1 mei, 25 december
Tip: Onderstaand treft u een overzicht van drie populaire tickets voor een bezoek aan Versailles:

Versailles is het bekendste en grootste paleis in Frankrijk. Het paleis ligt 20 kilometer vanaf Parijs. Het volledige landgoed bedraagt ruim 800 hectare.

Versailles bezoeken

Zowel het landgoed als het paleis van Versailles zijn reusachtig groot. Het paleis telt 700 kamers, gangen en zalen. Er zijn 70 trappen en er staan meer dan 5000 meubelstukken in het paleis. In de reusachtige paleistuinen staan o.a. 600 antieke fonteinen en 372 sculpturen. Kortom er is genoeg te zien! Trek daarom minstens een dag uit voor uw bezoek aan Versailles. Het gebruik van een foto/videocamera is toegestaan in het paleis. Het gebruik van een selfie stick niet.

Versailles bezoeken & Tickets

Versailles is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk met ruim 10 miljoen bezoekers per jaar. Het hoge bezoekersaantal zorgt voor lange wachtrijen bij het paleis. In de ochtend staat er vaak al een lange rij voor de entree van het paleis. Ook binnen in het paleis is het dan zeer druk met bezoekers. In de loop van de dag neemt de drukte in het paleis af. Ik adviseer u daarom eerst de paleistuinen te bezoeken en pas later op de dag het paleis. Voor een bezoek aan het paleis heeft u zeker 3 uur nodig, het is daarom raadzaam niet later dan 15:00u het paleis in te gaan.

Flinke wachtrijen voor de kassa's van Versailles zijn helaas gebruikelijk. Deze wachttijd kunt u voorkomen door online een toegangsbewijs aan te schaffen. U kunt de wachtrij voor de entree van het paleis voorkomen door een Skip-the-line toegangsbewijs aan te schaffen.

Geschiedenis Versailles

Het oorspronkelijke ontwerp van het paleis stamt uit 1624. Versailles werd toen gebouwd als een jachtslot voor Lodewijk XIII. Zijn zoon Lodewijk XIV heeft het jachtslot verbouwd en uitgebreid tot het reusachtige landgoed zoals we dit hedendaags kennen. In 1661 werd het jachtslot omgebouwd tot paleis door de architect Louis Le Vau. In 1680 nam architect Mansart het stokje over, hij zorgde voor de uiteindelijk vorm van het paleis. In mei 1682 werd Versailles het hoofdverblijf van de Franse koninklijke familie.

Tickets Versailles ParijsSpiegelzaal Versailles - stock.adobe.com
Paleis Versailles bezoekenPlafond Versailles - stock.adobe.com

Indeling paleis

Het paleis is onderverdeeld in drie vleugels: een noord, zuid en middenvleugel. Alle zalen en kamers van het paleis staan met elkaar in verbinding. De bekendste vertrekken van Versailles zijn:

Koninklijke slaapkamer

De centrale ruimte van het paleis is de koninklijke slaapkamer. Hoe hoger men in rang was, des te dichter sliep men bij de koning. Het vertrek is rijkelijk versierd met vergulde decoraties, wandtapijten en schilderijen. In het midden van de kamer treft u het grote paradebed (hemelbed van de koning) met daarvoor de vergulde balustrade. Bijna alles in de kamer is nog hetzelfde als in de tijd van Lodewijk XIV.

Spiegelzaal

In de noordvleugel van het paleis treft u de beroemde Galerie des Glaces. De oogverblindende zaal werd gebruikt als wachtkamer voor gasten en als balzaal. Op het plafond van de spiegelzaal ziet u 30 schilderingen die de geschiedenis van Lodewijk XIV weergeven. De wanden in de ruimte zijn bedekt met meer dan 300 spiegels.

Koninklijke kamers

Op de eerste verdieping van het paleis vindt u le grand appartements du roi. Dit zijn zeven prachtige vertrekken die door Lodewijk XIV gebruikt werden voor het ontvangen van gasten. De vertrekken staan beter bekend als de planetenzaal. Alle vertrekken zijn rijkelijk versierd met vergulde decoraties, marmeren panelen en plafondschilderingen.

Galerij der veldslagen

De grootste ruimte in het paleis is de Galerie des Batailles. De zaal werd in 1833 aan het paleis toegevoegd. In de zaal treft u 33 schilderwerken van bekende Franse veldslagen. De imposante zaal is 120 meter lang en 13 meter breed.

Paleistuinen Versailles nabij Parijs bezoekenPaleistuinen Versailles - stock.adobe.com

Indeling landgoed Versailles

Op het landgoed treft u prachtige paleistuinen, een klein en een groot lustpaviljoen (Trianon) en het dorpje van Marie Antoinette (le Hameu de la Reine).

Paleistuinen met fonteinen

De reusachtige paleistuinen zijn aangelegd in de kenmerkende Franse stijl met prachtige patronen, strak geknipte heggen en kaasrechte paadjes. De paleistuinen zijn ontworpen door André le Nôtre. De eyecatchers van de paleistuinen zijn de vele fonteinen. Hedendaags zijn (vanwege de hoge kosten) de fonteinen slechts een aantal dagen per week actief.

In de periode maart t/m oktober zijn de fonteinen werkzaam op dinsdag, zaterdag en zondag tussen 11:00 & 12:00u en tussen 15:30 & 17:00u. De overige maanden zijn de fonteinen alleen werkzaam op zaterdag en zondag.

Petit Trianon & Grand Trianon

Op het landgoed treft u twee prachtige lustpaviljoenen (tuinhuizen): le Petit Trianon en le Grand Trainon. De lustpaviljoenen werden door de koninklijke familie gebruikt om dicht bij elkaar te kunnen zijn, zonder de vele strikte regels van de hofetiquette.

Le Hameau de la Reine

Dicht in de buurt van le Petit Trianon treft u het kleine dorpje (le Hameau de la Reine) van Marie Antoinette. Het dorpje is omstreeks 1785 gebouwd en werd door de koningin gebruikt om zich even te onttrekken van het strikte leven aan het hof. De binnenzijde van de huisjes zijn niet geopend voor bezoekers.

Vervoersmogelijkheden Versailles

Het landgoed van Versailles is reusachtig groot. Hou er daarom rekening mee dat u behoorlijk veel zal moeten lopen. Het paleis en le Hameau de la Reine zijn beiden enkel per voet te bezoeken.

De enorme paleistuinen kunt u te voet, maar ook per fiets bezoeken. Op verschillende punten in de paleistuinen kunt u een fiets huren.


Video: Versailles bij Parijs

 


Hoe komt u bij Versailles?

De trein is een handige en vlotte manier om vanuit Parijs het landgoed te bezoeken. Versailles is te bereiken via RER lijn C5 - vertrekstation Montparnasse Parijs, eindstation Versailles Château-Rive Gauche. De treinreis duurt ongeveer 40 minuten. Vanaf het eindstation is het ongeveer 15 minuten lopen naar het landgoed.

U kunt Versailles ook vanuit Parijs met de bus bezoeken. Lees hier meer over de bus vanuit Parijs naar Versailles.

Versailles nabij Parijs