Parijs / Bezienswaardigheden / Versailles Paleis

Versailles Parijs

Het paleis van Lodewijk XIV bezoeken & Tickets Versailles

Paleis van Versailles tickets

Alles over het bezoeken van Versailles, het enorme paleis van Lodewijk XIV nabij Parijs. Informatie, openingstijden en toegangstickets van het paleis en de paleistuinen vindt u op prachtigparijs.nl.

Versailles Tickets & Info

Adres: Place d'Armes, 78000 Versailles
Versailles vanuit Parijs:

Trein: RER lijn C5: Vertrekstation Montparnasse Parijs - Eindstation Versailles Château-Rive Gauche.

Bus: Middels een georganiseerde excursie met gids kunt met een luxe bus vanuit hartje Parijs afreizen naar Versailles. De kosten hiervan bedragen gemiddeld € 85,00 per persoon. (Klik hier voor meer informatie)

Tickets:

Hoe koopt u tickets voor Versailles?

TIP: Versailles wordt jaarlijks door 10 miljoen mensen bezocht. Zeker in het hoogseizoen kunnen tickets al enkele dagen vooraf uitverkocht zijn. Het is sterk aanbevolen voorafgaand aan uw bezoek (online) tickets te reserveren:

Geopend: Paleis Versailles
  • April t/m oktober - dinsdag t/m zondag geopend van 09:00 tot 18:30u
  • November t/m maart - dinsdag t/m zondag geopend van 09:00 tot 17:30u
  • Maandag gesloten
Tuinen Versailles
  • April t/m oktober - dinsdag t/m zondag geopend van 08:00 tot 20:30u
  • November t/m maart - dinsdag t/m zondag geopend van 08:00 tot 18:00u
  • Maandag gesloten
Gesloten: 1 januari, 1 mei, 25 december

Versailles is het bekendste en grootste paleis in Frankrijk. Het paleis ligt 20 kilometer vanaf het centrum van Parijs. Zowel het landgoed als het paleis van Versailles zijn enorm groot. Het volledige landgoed bedraagt ruim 800 hectare en het paleis telt 700 kamers, gangen en zalen. Er zijn 70 trappen en er staan meer dan 5000 meubelstukken. In de prachtige paleistuinen staan 600 antieke fonteinen en 372 sculpturen. Kortom er is genoeg te zien! Trek daarom minstens een dag uit voor uw bezoek aan Versailles. Het gebruik van een foto/videocamera is toegestaan in het paleis. Het gebruik van een selfie stick niet.

Versailles bezoeken

Versailles is één van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk. Redelijk vroeg in de ochtend staan er vaak al (wacht)rijen bij de ingang van het paleis. Ook in het paleis is het dan al druk met bezoekers. In de loop van de dag neemt de drukte in het paleis af. Ik adviseer u daarom eerst de paleistuinen te bezoeken en pas later op de dag het paleis. Voor een bezoek aan het paleis heeft u zeker 3 uur nodig, het is daarom raadzaam niet later dan 15:00u het paleis in te gaan.

Versailles bezoeken & Tickets

Het paleis en de paleistuinen van Versailles worden jaarlijks druk bezocht. Dit zorgt regelmatig voor lange (wacht)rijen bij zowel de kassa's als bij de ingang van het paleis. Het is daarom handig om voorafgaand aan uw bezoek online toegangstickets te reserveren, zeker wanneer u Versailles in een schoolvakantie wilt bezoeken. Een standaard online ticket voorkomt dat u in de rij komt te staan bij de kassa's van Versailles. Mocht u ook versneld toegang tot het paleis willen dan heeft u een voorrangsticket nodig.

Tickets Versailles ParijsPaleis Versailles bezoeken
Paleis Versailles bezoekenInterieur paleis Versailles

Geschiedenis Versailles

Het oorspronkelijke ontwerp van het paleis stamt uit 1624. Versailles werd toen gebouwd als jachtslot voor Lodewijk XIII. Zijn zoon Lodewijk XIV heeft het jachtslot verbouwd en uitgebreid tot het reusachtige landgoed zoals we dit hedendaags kennen. In 1661 werd het jachtslot omgebouwd tot paleis door de architect Louis Le Vau. In 1680 nam architect Mansart het stokje over, hij zorgde voor de uiteindelijk vorm van het paleis. In mei 1682 werd Versailles het hoofdverblijf van de Franse koninklijke familie.

Indeling paleis Versailles

Het paleis is onderverdeeld in drie vleugels: een noord, zuid en middenvleugel. Alle zalen en kamers van het paleis staan met elkaar in verbinding. De bekendste vertrekken van Versailles zijn:

Koninklijke slaapkamer

De centrale ruimte van het paleis is de koninklijke slaapkamer. Hoe hoger men in rang was, des te dichter sliep men bij de koning. Het vertrek is rijkelijk versierd met vergulde decoraties, wandtapijten en schilderijen. In het midden van de kamer treft u het grote paradebed (hemelbed van de koning) met daarvoor een vergulde balustrade. Bijna alles in de kamer is nog hetzelfde als in de tijd van Lodewijk XIV.

Spiegelzaal

In de noordvleugel van het paleis treft u de beroemde Galerie des Glaces. De oogverblindende zaal werd gebruikt als wachtkamer voor gasten en als balzaal. Op het plafond van de spiegelzaal ziet u 30 fresco's die de geschiedenis van Lodewijk XIV weergeven. De wanden in de ruimte zijn bedekt met meer dan 300 spiegels.

Koninklijke kamers

Op de eerste verdieping van het paleis vindt u Le grand appartements du roi. Dit zijn zeven prachtige vertrekken die door Lodewijk XIV gebruikt werden voor het ontvangen van gasten. De vertrekken staan bekend als de Planetenzaal. Alle vertrekken zijn rijkelijk versierd met vergulde decoraties, marmeren panelen en plafondschilderingen.

Galerij der veldslagen

De grootste ruimte in Versailles is de Galerie des Batailles. Die zaal werd in 1833 aan het paleis toegevoegd. In de zaal treft u 33 schilderwerken van bekende Franse veldslagen. De imposante zaal is 120 meter lang en 13 meter breed.

Versailles ticketsSpiegelzaal in paleis Versailles bezoeken
Paleis Versailles Frankrijk1 van de vele trappen in paleis Versailles

Paleistuinen Versailles

Op het landgoed treft u fantastisch onderhouden paleistuinen. De enorme tuinen zijn aangelegd in een kenmerkende Franse stijl met prachtige patronen, strak geknipte heggen en kaasrechte paadjes. De paleistuinen zijn ontworpen door André le Nôtre.Tevens treft u in de tuinen twee tuinhuizen beter bekend als Petit en Grand Trianon en het charmante kleine dorpje van Marie Antoinette: Le Hameu de la Reine.

Paleistuinen met fonteinen

De eyecatchers van de paleistuinen zijn de vele klassieke fonteinen uit de zeventiende eeuw. Hedendaags zijn (vanwege de hoge kosten) de fonteinen slechts een aantal dagen per week actief. In de periode maart t/m oktober zijn de fonteinen werkzaam op dinsdag, zaterdag en zondag tussen 11:00 & 12:00u en tussen 15:30 & 17:00u. De overige maanden zijn de fonteinen alleen werkzaam op zaterdag en zondag. Voor het bezoeken van de fonteinshow heeft u een iets uitgebreider toegangsticket nodig.

Petit Trianon & Grand Trianon

Op het landgoed treft u twee prachtige klassieke tuinhuizen. Deze werden door de koninklijke familie gebruikt om dicht bij elkaar te kunnen zijn, zonder de vele strikte regels van het hof.

Le Hameau de la Reine

Dicht in de buurt van het kleinere tuinhuis (Petit Trianon) treft u het charmante kleine dorpje van koningin Marie Antoinette. Het dorpje is omstreeks 1785 gebouwd en werd door de koningin gebruikt om zich even te onttrekken van het strenge leven aan het hof. De binnenzijde van de huisjes zijn helaas niet toegankelijk voor bezoekers.

Paleis van Versailles ticketsPaleistuinen van Versailles bezoeken
Versailles PaleisKlassieke fonteinen in de paleistuinen van Versailles bezoeken

Vervoersmogelijkheden binnen de paleistuinen

Het landgoed van Versailles is enorm groot. Hou er daarom rekening mee dat u behoorlijk veel zal moeten lopen. Paleis Versailles en het charmante dorpje van Marie Antionette zijn enkel per voet te bezoeken. De paleistuinen kunt u te voet, maar ook per fiets bezoeken. Op verschillende punten in de paleistuinen kunt u een fiets huren.


Tours & Tickets Versailles


Video: Château de Versailles Parijs

 


Hoe komt u bij Versailles?

De trein is een handige en vlotte manier om vanuit Parijs het landgoed te bezoeken. Versailles is te bereiken via RER lijn C5 - Vertrekstation Montparnasse Parijs en Eindstation Versailles Château-Rive Gauche. De treinreis duurt ongeveer 40 minuten. Vanaf het eindstation is het ongeveer 15 minuten lopen naar het landgoed.

Versailles Parijs